Gyermekpszichológiáról érthetően

Deliága Éva gyermekpszichológus blogja

Deliága Éva gyermekpszichológus blogja

Otthon rekedtünk a gyerekkel, hogyan kössük le?

2016. április 26. - Deliága Éva pszichológus

Itt a hétvége, nyúz a gyerek – mit játsszunk?

Hét közben úgy szerepel a vágyak között a hétvége, mint a Kánaán. Végre jön a pihenés, kikapcsolódás, végre együtt lehetünk. Aztán vasárnap reggel 6 óra tájt jön az eszmélés pillanata. Felébredt a gyerek! A szülővel ellentétben frissen, üdén, kipihenten, játékra készen kel. Kipillant a szülő az ablakon: szottyos, borús, hideg idő. Ki lehetne menni, de ahhoz nincs kedve senkinek. Az idő, mintha ólomlábakon járna. Kávéivás, ébredezés, kis mosogatás, reggelizés. Te jó ég, még csak 8.17.

Mit játszunk? A kérdés elodázhatatlan, a gyerek már legalább két órája nyúzza a szülőt, hogy játszanak. Magától mesét akar nézni, szétdobálja a játékait, az elcsent joghurtos fedőt a kanapéra helyezi, kiszórja a kis tálka kekszet. Segítség! Mit lehet kezdeni egy kisgyerekkel télen a lakásban?

A probléma gyökere onnan ered, hogy a szülő fáradt, nincs energiája. Mert ha lenne, akkor ő is ki tudna találni magától pompás játékokat és simán lekötné a gyerek figyelmét. De fáradtan, kialvatlanul ez nem megy. Nézzünk néhány segítő ötletet, mely szebbé varázsolja az együtt töltött időt, ha már be vagyunk zárva a lakásba egy kisgyerekkel.

Tevékenység ötletek otthonra

Kis rendrakás nem árthat. Mindjárt jobban fogja magát érezni Ön is, ha azt érzi, haladt kicsit a dolgaival. A gyerekek imádnak segíteni. A gyerek játékos kosarának teljes kipakolása, majd rendszerezett visszapakolása jó apropó arra, hogy rátaláljanak rég elfeledett kacatokra, melyek így újra az érdeklődés középpontjába kerülhetnek. Kis szerencsével a gyerek annyira belejön a játékba, hogy néhány percet egyedül is elvan az újszerűnek ható, a kosár aljáról előbányászott játékok kipróbálásával.

Kézműves tevékenység a másik kézenfekvő ötlet. A festést általában nagyon élvezik a gyerekek. Bármilyen régi füzet, egyik oldalán használt lap is megteszi. Itt az idő előásni a rég elfeledett, minden háztartásban meglapuló vízfestéket vagy temperát. Ha az ecset nem kerül elő, jó lesz egy levágott szivacsdarab is ecset helyett. A színek kipróbálása önmagában is élvezetes. Lehet zászlót festeni, állatokat, járműveket, embereket. A lényeg a közös alkotás öröme. Megfelelő előkészülettel (ruha, amit nem sajnálunk, lemosható felület) még a közös eltakarítás is a játék része lehet. Az elkészült alkotásokkal aztán érdemes kidíszíteni a lakást, kitenni a hűtőre, így az alkotás öröme, a festés sikere még sokáig kitart.

Talán megvannak tavalyról a tavaszi, húsvéti, éppen aktuális évszakhoz, ünnephez illő díszek. A keresés önmagában is program. Izgalmas elővenni a létrát, felérni a szekrény tetejére, kikutatni a szekrények mélyét. A dekorációk kihelyezése is történhet közösen. A gyerekek szeretnek ragasztani, szeretnek bekapcsolódnia felnőtt tevékenységéve.

Közös főzés. Ha már otthon rekedt a család, úgyis szükség lesz ebédre. Persze lassabban készül minden, ha a konyhában sertepertél a gyerek is, de most van idő. Ez a jó a hétvégében, hogy nem kell sehová időre menni. Apróbb feladatokat, megbízásokat szívesen teljesítenek a kicsit. Élvezik, ha ők önthetnek, keverhetnek, pakolászhatnak.

Könyvolvasgatás. Mennyi könyv van otthon? Valószínűleg sokkal több, mint amit napi szinten kézbe vesznek. A gyerekek könyvespolcán is lapulhatnak potenciális új kedvencek. A mese olvasás nem csak esti tevékenység lehet. Nappal, éberebb állapotban jobban lehet beszélgeti a képekről, kisebb kiegészítéseket fűzve a meséhez, így ugyanaz a könyv hosszabb ideig leköti a gyereket.

Lehet építeni. Biztos van építőkocka, esetleg fa sínek. Hiú ábránd lenne azt gondolni, hogy a gyerek majd magától rátalál, és komplex alkotómunkába kezd. A bölcsis-kiscsoportos ovis korosztály még leginkább a kockák dobálásában leli örömét. Azonban felnőtt segítséggel ő is tud már építeni! A színek, számok, épületfajták neveinek tanulásra is észrevétlenül a része lehet a közös játéknak. A felnőtt ötleteivel kiegészítve, például: építhetnek állatkertet, vasútállomást, várost, új ötleteket kap a gyerkőc is, és később majd ő is beépíti ezeket a játékába.

Bunkerépítés. Ez a legizgalmasabb mind közül! Az otthon található tereptárgyakból: kanapé, párnák, takarók, kisasztal, székek, remek bunker építhető! Minden kisgyerek élvezi a titkos búvóhelyet, melyet benépesíthet plüssökkel, könyvekkel, kedvenc játékaival.

Csikiző-birkózós játék. Remek alternatívája a kinti mozgásosabb tevékenységeknek. A gyerek azért is nehezen köthető le a lakásban, mert szüksége van mozgásra. Ha nem fárad ki testileg, nehezebben kezelhető. A játékos bunyó (lehetőleg apával) kiváló alkalom arra, hogy jól kifárasszák egymást. Utána jobban sikerül majd a délutáni alvás.

Menjenek vendégségbe. Kár is szépíteni, nehéz otthon a négy fal között. Jó ötlet lehet mégis kimozdulni, de persze a rossz idő miatt beltéri programokban érdemes gondolkodni. Vendéget fogadni is jó lehet, a rendrakás, sütés-főzés leköti az egész családot. Társaságban, más felnőttek és gyerekek társaságában a gyerkőc is jobban elvan, nem csak a szülő feladata onnantól kezdve lekötni őt. Néha a spontán vendégségek sikerülnek a legjobban, biztos más kisgyerekes ismerőseiknek is dilemma, hogy mit csináljanak egész nap otthon a négy fal között.

Legvégül: ne felejtkezzünk meg a klasszikus játékötletekről sem! Bújócska, fogócska, párnacsata, sózsákot vegyenek, mind opció lehet.

Büszke lehet magára, ha sikerült együtt játszani, hasznosan kitölteni az időt, és a gyerek nem nézett TV-t! Azt is lehet néha, de abban nincs kihívás.
Az összes felsorolt tevékenységben és játék ötletben közös, hogy a gyermek igényli a szülő társaságát. Nos, igen, ez elkerülhetetlen ennél a korosztálynál. De! Abban a pillanatban, hogy van mit csinálni, ha a gyerek nem csak nyúzza a szülőt, a szülő meg legszívesebben elvonulna egy lakatlan szigetre, akkor elkezd strukturálódni az idő. A közös élmények építik a szülő-gyerek kapcsolatot. A szülő ráeszmélhet arra, hogy milyen cuki, aranyos, okos, mennyire tájékozott a saját gyereke, akivel jó együtt lenni hétvégén is!

hide_and_seek_580.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://deliagaevagyermekpszichologus.blog.hu/api/trackback/id/tr278665302

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása