Gyermekpszichológiáról érthetően

Deliága Éva gyermekpszichológus blogja

Deliága Éva gyermekpszichológus blogja

Hallgattassék meg a tanuló is iskolaügyben

2016. május 20. - Deliága Éva pszichológus

Diákszemmel: Az iskola, ahová jó lenne járni

Kissebb felmérést végeztem a hozzám járó diákok körében. Ök mit tartanak a jelenlegi iskolájuk hibájának, hogyan lenne érdemes változtatni? A saját szavaikat szó szerint idézve adom közre.

  • Lássák a tanárok, hogy mi még gyerekek vagyunk. Értse meg a tanár, hogy sok leckét ad, plusz hozzá kell még számítani az utazási idő a suliba, plusz, a sima lecke mellett, lehet, hogy valamiből épp témazáróra, dolgozara kell készülni másnap, plusz ott van még az edzés.
  • A dolgozatokat össze kéne hangolni. Egy napra sok a 2, 3, 4, 5 dolgozat.
  • A tanárok néha olyan dolgokat várnak el dolgozatban, amit az egész osztályból senki sem tud. Nem kéne a sehogy, vagy hangsúlytalanul elhangzott, apró betűs részt kérdezni. Legyen egyértelmű, hogy mit kell tudni. Legyenek könnyebben a dolgozatok, ne szóról szóra kelljen tudni az anyagot.
  • Haladjunk a korral. Sokkal jobb lenne tabletről tanulni, nem akarjuk cipelni a táskát minden nap.
  • Ne pont kötelező olvasmány legyen, alapfilmek legyenek inkább ajánlottak.
  • Élvezetesebbé tegyék a tanulást. Amikor úgy tanulunk, hogy nem vesszük észre, pl. számítógépes játékon keresztül is lehet tanulni, fejlődik a stratégiai, logikai érzék és a kreativitást is jobban engedhetnék megnyilvánulni.
  • Legyen kép vagy ábra, valamilyen vizuális szemléltető eszköz, nagyon sokat segít abban, hogy megjegyezzük a tananyagot.
  • Érdekesen adják elő a tananyagot, pl. kísérlet feldobja az egészet.
  • Jobban össze kéne válogatni az osztálytársakat. Sokszor probléma a klikkesedés, nehezen rázódik össze az osztály. Lehetne olyan módszer, amivel jobban össze tudnák válogatni, hogy kik kerüljenk egy osztályba.
  • Az osztályfőnök vonódjon be az osztály életébe jobban. Sokszor fogalma sincs, hogy mi folyik az osztályban, mindenki kibeszél mindenkit, ártalmas pletykák terjednek, kinéznek valakit, klikkek alakulnak ki.

Néha az a benyomásom, hogy elég lenne a józan paraszti ész, vagy csak meg kéne hallgatni néhány érintettet, ahhoz, hogy jó irányba tudjanak haladni a dolgok. Ön szívesen lenne ma diák?

schoolteenager.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://deliagaevagyermekpszichologus.blog.hu/api/trackback/id/tr278733616

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

exterminador 2016.05.20. 15:16:24

Én biztosan nem. Sajnálom őket, hogy ebben az iskolarendszerben már ilyen fiatalon meg lesznek nyomorítva.

2016.05.20. 19:40:42

Ez nagyon gáz ami most folyik az iskolákban. Valószínűség számításokat tanulnak, de fingja nincs a 14 évesnek, hogy 1000g =1kg
Egy süteményt nem tudnak sütni maguktól, mert nem képesek átváltani a mértékegységeket.
Összeadni - kivonni nem tudnak, akkor mi a fenének a valószínűség számítás?!

Csm001 2016.05.20. 19:41:06

felettünk. helyettünk.

steery 2016.05.23. 09:17:36

Kizárt! Én még egyszer nem fogok ilyen társadalomba reinkarnálódni, hogy megint végig kelljen csinálnom tehetetlen, kiszolgáltatott gyerekként ezt a nevetséges felnőtté butító cécót! Inkább a nirvána, minthogy ilyen siralmas életem legyen megint!
süti beállítások módosítása