Gyermekpszichológiáról érthetően

Deliága Éva gyermekpszichológus blogja

Deliága Éva gyermekpszichológus blogja

Nem áldozat, hanem hős - a nehéz gyermekkor előnyei

2017. november 03. - Deliága Éva pszichológus
A nehéz gyermekkor hátrányaival könyveket lehetne megtölteni. Sérül a kötődés, az önbizalom, a biztonságos világba vetett hit. Akkor mégis hogyan lehetséges az, hogy egyes emberek képesek megküzdeni az átlagosnál nagyobb akadályokkal és a hátrányból előnyt kovácsolnak?
November 13.i előadásomban megismerkedhetnek a rezíliencia, azaz a lelki ellenállóképesség fogalmával és konkrét eseteken keresztül bepillantást nyerhetnek azokba a személyiség tényezőkbe és környezeti védőfaktorokba melyek lehetővé teszik, hogy egy gyermekkori nélkülözést, elhanyagolást, veszteséget, traumát, vagy bántalmazást elszenvedett személy harmonikus, boldog, sikeres személyiséggé fejlődhessen.
Gyermekpszichológusként praktizálva összeszedtem azokat a dolgokat, melyeket a nehéz gyermekkort megélt felnőttek tehetnek önmagukért, vagy amivel védelmet biztosíthatnak gyermekeik számára. Én már tudom, hogy nincs olyan nehéz sors, vagy életkörülmény, ami biztosan tönkre tesz egy embert, nincs olyan gyermek, akiről le lehetne mondani, hogy áh, belőle már úgysem lehet normális felnőtt. A nehéz gyermekkor nem egyenlő elszúrt élet.
Fedezze fel magában is a hőst!
A Be Smart Klub által szervezett, November 13.i előadáson az alábbi kérdésekre is választ kaphatnak:

Hogyan lesznek utolsókból az elsők? Kit nevezhetünk hősnek? Vannak-e köztünk élő, láthatatlan hősök? Mi a boldog, sikeres élet titka? Hogyan függ ez össze  a gyerekkorral? A rossz gyermekkor feltétlenül azt jelenti, hogy elfuserálták az ember lehetőségeit, szabotálták a fejlődési útját? Miért nem a legelkényeztetettebb gyerekekből lesznek a legboldogabb felnőttek? Mire tanít a fizikai és lelki nélkülözés? Mi alapján dől el, hogy kiből lesz lehangolt vagy elégedett ember? Kiből lesz lelki roncs, kiből hétköznapi hős?

Egy kiszolgáltatott kisgyereknek mégis milyen eszköze lehet arra, hogy kikeveredjen a neki szánt sorsból, hogy épen megőrizhesse személyiségének integritását, kibontakoztathassa a benne rejlő potenciált és bízni tudjon a körülötte lévő emberekben?

Melyek lehetnek azok a védőfaktorok, melyek hozzájárulnak ahhoz, hogy elhanyagolást, vagy traumát elszenvedő emberek ép lélekkel megússzák?

Előadásomban számos gyermek és felnőtt kliensem esete nyomán adok választ a fenti kérdésekre. Van remény, a rossz gyermekkor nem predesztinál a lelkileg instabil, összetört, tehetetlen, magáról lemondó, vágyait feladó felnőtt létre. Az énvédő mechanizmusok, a megküzdés és a rezíliencia, vagyis lelki ellenállóképesség olyan pszichológiai fogalmak, melyek segíthetnek megérteni, hogy egy fizikailag, érzelmileg nélkülözést elszenvedő kisgyerekből hogyan válhat mégis sikeres, boldog felnőtt, gondoskodó szülő, szerető társ:Arra láthatunk példákat, hogy a nehézségeken hogyan lehet túljutni, és arra, hogy a gyermekkori meghatározó negatív élmények egyes esetekben hogyan katalizálhatják egy személy pszichológiai fejlődését, sorsát pozitív kimenetel felé, sikerpályára állítva.

A lelki ellenállóképesség növelése, a trauma feldolgozás, a megküzdés tanulható.

Az előadás időpontja: 

2017. november 13., 18:15–19:45

Helyszín:

Lurdy Konferencia és Rendezvényközpont
Könyves Kálmán Körút 12-14. I. Emelet, Budapest, 1097

 

A Be Smart Klub szervezésében jegyek kaphatóak:

 https://tixa.hu/nem-aldozat-hanem-hos_besmartklub

Belépő: 1690 Ft 

 A rendezvényre nincs regisztráció, a helyfoglalás érkezési sorrendben történik!

 /A jegyeket nem szükséges kinyomtatni, elég telefonon bemutatni/

Be Smart Klub… és kitárul a világ!

herogood.png

 

A bejegyzés trackback címe:

https://deliagaevagyermekpszichologus.blog.hu/api/trackback/id/tr3413158268

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása