Gyermekpszichológiáról érthetően

Deliága Éva gyermekpszichológus blogja

Empátiával a rászorulókról

2018. október 25. - Deliága Éva pszichológus

A hajléktalanság eddig is nagyon szem előtt volt. Hallom az anyukákat, ahogy magyaráznak a kíváncsian, ártatlanul kérdező gyerekeknek.

„-Anya, a bácsi miért fekszik itt?

-Mert szegény, nincs hol laknia.

-Nincs háza?

-Nincs.

-Nincs takarója sem?

-Nincs.

-De miért nem adnak neki a barátai?

-Lehet, hogy barátai sincsenek, Kicsim.

-Nekem van két takaróm is, majd az egyiket neki adom, nehogy megfázzon, jó anya?”

 Mert a gyerekek ilyenek. Ösztönösen, szivacs szerűen szívják magukba a körülöttük lévő információkat. Kínos kérdéseket tesznek fel és rácsodálkoznak a világra.

Vannak szegény emberek, akiknek nincs tető a fejük felett. Vannak szegény gyerekek, akiknek még ennivaló is alig jut. Nehéz szembesülni ezekkel a tényekkel. Látom az értetlenséget, a csodálkozást és a jóindulatú tenni akarást a gyerekek arcán.

 Nem ez lenne a cél? Hogy a gyerekek jó szándékúan, empátiával álljanak embertársaikhoz, a náluk rosszabb helyzetben lévőköz.

Mit tanítunk a gyerekeknek? A gyerek ott van, kérdez, összerak dolgokat a kis fejében. Mivel a gyerekek elsősorban a tettek útján, a példák mentén, modellkövetéssel és utánzással tanulnak, nagy a felnőttek felelőssége.

Szó nélkül elmegyünk a rászorulók mellett, vagy arra tanítjuk a gyereket, hogy legyen jószívű, érzékeny és figyelmes?

Olyan sok lehetőség van segíteni, adakozni, különösen, így karácsony közeledtével. Fentről jövő döntések ide vagy oda, a következő generáció felfogásmódja  a szülők kezében van.

giving.jpg

Önön múlik, hogy mit lát gyermeke, milyen példát mutat neki.

Ha teheti, segítsen a saját lehetőségein belül, egy jó szóval, egy meleg itallal, egy cipősdoboznyi holmival, egy téli kabáttal. Hogy egy picivel jobb hely legyen a világ gyermekeink számára!

A bejegyzés trackback címe:

https://deliagaevagyermekpszichologus.blog.hu/api/trackback/id/tr1314321859

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.