Gyermekpszichológiáról érthetően

Deliága Éva gyermekpszichológus blogja

Deliága Éva gyermekpszichológus blogja

Őskövületek az iskolákban

2016. október 27. - Deliága Éva pszichológus

Érdekes megfigyelni, hogyan változik társadalmi szinten a gondolkodás bizonyos meghatározó dolgokról. 1960-as évek tájékára ugorjunk vissza egy pillanatra.

Apás szülés? Ki hallott már ilyet? Nem, ez lehetetlen, nem téblábolhat ott egy hozzátartozó, csak akadályozza az orvosok munkáját, meg a fertőzésveszély, és a többi…

Gyermeke mellett éjszakára a kórházba maradó szülő? Dehogy is! Az orvosok és nővérek tudják a dolgukat, a szülő csak láb alatt lenne. Első a testi gyógyítás, a gyerek lelkével majd ráérnek utólag foglalkozni.

Megkönnyebbülten sóhajthatunk fel: mennyit változott a világ! Manapság már választható, hogy az apuka bent szeretne-e lenni a szüléskor, már van, ahol a császármetszés során a műtőbe is beengedik a hozzátartozót. Kiderült, hogy nem lehetetlen, csak szándék és akarat kell hozzá, meg leginkább szemléletváltás.

Ugyanez a helyzet a másik, véletlenül szintén kórházi téma esetén. Ott is voltak ellenérvek bőven: a szülő csak akadályozza a szakszerű orvosi ellátást. Manapság, meg, akinek volt már gyermeke kórházban, pontosan tudja, hogy mekkora óriási  jelentőségű és fontosságú a szülő állandó jelenléte, és, hogy a gyermek mennyire igényli, hogy a szorongáskeltő kórházi közegben, az esetleg fájdalmas beavatkozások során, betegen, mellette legyen édesanyja vagy édesapja. Sőt, még az is kiderül, hogy nem is kerül sokba ezt megszervezni, megoldani, és arra is fény derülhet, hogy a szülő tulajdonképpen még terhet is levesz az ápoló személyzet válláról, hiszen a gyermek együttműködőbb, ha kevésbé fél, és az öltöztetés, tisztálkodásban segítés, etetés nem a nővérek dolga.

Vannak tehát pozitív példák, amelyek azt mutatják, hogy napjainkra milyen sokat változott a szemlélet és valahogy élhetőbb, emberközpontúbb lett a világ ezáltal.

És akkor itt vannak az iskolák. Mert ez a cikk nem született volna meg, ha minden a legnagyobb rendben volna, ha az összes kőbe vésett értelmetlen szabály és működésmód mára már kipusztult volna. Számos általános iskolában (tisztelet a kivételeknek) bevett gyakorlat ugyanis, hogy képzeletbeli aknamezőt húztak a bejárati ajtóhoz, amit az iskola első napjai után, szülő nem léphet át. 7 kilós a gyerek iskola táskája, amit alig bír el egyedül? Nem biztos, hogy eltalál a tanteremhez? Fél bemenni egyedül az elsős kisgyerek az iskola kezdés második hetében? Sebaj! A szabály az szabály. A szülő nem lépheti át az iskola kapuját. Hiába ebben az országban a portásoknak (jegyellenőröknek, parkolóőröknek) van a legnagyobb hatalma. Illetve ők csak végrehajtók, az utasítás felülről érkezik. És miért is? Az indoklás változatos lehet: Hogy ne lopjon a szülő. Hogy ne legyen elkényeztetve a gyerek. Hogy másik gyerek ne érezze rosszul magát, hogy másnak ott vannak a szülei.

Én azt mondom: őskövület. Jó lenne újragondolni. Biztos, hogy csak így lehet? 2016, hozz új szeleket.

nyitva-zarva-tabla.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://deliagaevagyermekpszichologus.blog.hu/api/trackback/id/tr6511843301

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Hittan megfojtja az iskolát 2016.10.28. 16:45:58

Az általános iskolákban kötelező jelleggel bevezetett hittan, vagy erkölcstan megöli, megfojtja az iskolákat. Kifelé a magyar iskolákból a politikai tantárgyakkal és a politikával is!

Trackback: Kifelé a papokkal az islolákból! 2016.10.28. 16:45:06

Ezt nem lehet elégszer leírni és kimondani. Pártoknak és papoknak az iskolákban semmi helye.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Phteven 2016.10.28. 14:37:17

Nagyon jol van ez igy! Gyerek bevisz, elbucsuzik, integet, megy dolgara. Nagyon hangulatos tud lenni, amikor a 7:55-re beeso, tudatos apukak, turbo anyukak az osztalyban surgolodnek, megvarjak a pedagogust, es okoskodnak, kerdezoskodnek. Utobbi dolgoknak megvan a maga helye, ideje es foruma. A tanteremben szulonek keresnivaloja nincs! A gyerekeknek se art, ha megtanulnak a maguk dolgaival torodni, es onallosodnak.

CyberPunK 2016.10.28. 14:37:36

Család- és gyermekvédelem - Alapvető jogok és kötelességek

Gyermeki jogok

7.§

(1) A gyermek szüleitől vagy más hozzátartozóitól csak saját érdekében, törvényben meghatározott esetekben és módon választható el.

Innentől kezdve a portás mehet a picsába.

fullerg 2016.10.28. 16:46:34

@CyberPunK:
Valószínűleg nincs iskolás gyermeked...
Így fogalmad sincs arról, hogy kiféle és miféle emberek járnak iskolába gyerekekkel.
Egyszersmind arról sem, hogyan képesek "viselkedni".
Az viszont diszkrimináció, ha csak egyik-másik mehet, vagy nem mehet be.
Így nincs vita.

"Én azt mondom: őskövület. Jó lenne újragondolni. Biztos, hogy csak így lehet? 2016, hozz új szeleket."
A fejekben is. Mondom én szülőként.

látjátok feleim szümtükkel 2016.10.28. 16:46:52

@Phteven:

Igazad van. A megvéltozott világban a gyereknek ugyan úgy meg kell tanulni az élet dogait kezelni, mint anno a libapásztornak, akit 5-6 évesen kiküldtek reggel a mezőre és estig ott volt. egyedül. Ma nem kell libát őrizni, hanem más szabályokat, szokásokat kell időben megtanulni ahhoz, hogy felnőttként is helyt tudjon állni, amikor a szülő már nem állhat helyt a gyerek helyett.

Anyi 2016.10.28. 16:47:23

Szerintem ez erősen túl van lihegve! Az én fiam iskolájában is így van és egyáltalán nem sérül / csorbul szerintem semmilyen joga a gyerekeknek. Az, hogy a folyosóra már nem lehet bekísérni a gyerekeket, éppen azért van, mert a sok okoskodó/fontoskodó szülő reggel még "csak ezt, de csak még azt..." kérdez a tanártól. 25 gyerek 25 szülője csak fejenként 2 mondattal minden reggel...??? Káosz. Nem mellesleg szerintem az a gyerek, aki nem talál el a folyosó végén lévő osztálytermébe, nem tud egyedül átöltözni, mosdóba menni, ki-bepakolni reggel és délután, az közel sem iskolaérett. Ügyesek a gyerekek, megugorják ezt!

Mr. Bear 2016.10.28. 16:51:35

Az én gyerekeim olyan iskolába járnak, ahová bármikor bemehetek. És teljesen jól működik, de ide összesen 250 gyerek jár. Egy zsúfolt épületben, 4-500 gyereknél azért ez már kicsit necces tud lenni, ahol tanítok pl., egy remek szocreál panel építészeti csodában agyerekek is nehezen közlekednek a lépcsőkön, annyira szűkös a tér.

Nomeg mindenütt van 2-3% őrült szülő, akiket jobb kinn tudni, hát jó magyar szokás szerint ahelyett, hogy ezt a néhány problémás esetet tennénk helyre, az összes normálist szivatjuk.

fullerg 2016.10.28. 18:40:00

@Mr. Bear: Én ebben a 2-3%-ban nem lennék biztos...
Másrészt az ő gyerekeiket sem lehet olyan helyzetbe hozni, hogy csak a problémás szülők nem jöhetnek be. Hisz ez is csak bent derül ki, de az már késő.

Ez pont nem egy olyan sarokpont, ahol olyan nagy előnnyel járna a változtatás. Ráadásul a gyerekek fejlődése szempontjából semmilyen lényeges előnnyel n em járna, viszont problémával annál inkább.

Ez a név már foglalt! 2016.10.28. 18:40:51

@Mr. Bear: "Nomeg mindenütt van 2-3% őrült szülő" Budán ja, meg van olyan hely is ahol van 97-98% c kategóriás szülő, persze van köztük normális, de kevésbé jellemző. Nem portásbácsi\néni kell az ilyen helyekre, mert az ilyen rejtett tartalék szülőket nem tartja fel, hanem tagbaszakadt biztonsági őr gumibottal meg sokkolóval kellene.Tapasztalat sajnos.

2016.10.28. 18:41:10

@Phteven: +1
@CyberPunK: a gyermek joga, hogy ne egy elesett anyucipicifia legyen huszeves korara, mert jajszegeny nem birja el a hetkilos taskat. Valamint, az en gyerekemnek is joga van a hulyegyerekanyucipicifia szuleinek a balhezasa nelkul kezdeni a napot.
A portas meg valoban mehet a pcsba, de jojjon helyette a biztonsagi or, aki nem engedi be a rogantonit sem, pusztan mert helikopterezni akar a hulyegyerekevel.

sara 2016.10.28. 18:41:27

Kedves Poszter! A mi iskolánkban az elsős gyerekek szülei az első hónapban bejöhetnek reggel is, délután is. Jól van ez így! Utána nem, a kapuban el kell, hogy köszönjenek...
Volt ez másképp is: minden reggel ott toporogtak a szülők, 8 előtt két perccel is, wc-re kísérték a nebulót, pakoltak helyette, etették (!), megzavarták a pedagógust, aki már az óráját készítette elő. Semmi szükség erre! Természetesen, ha valami probléma van, bejöhetnek, nem zárt az intézményünk. Könnyen megszokják október második hetére mindig beáll a rendszer. Azt csak halkan jegyzem meg, hogy abban, aki dolgozik, időre megy, fel sem merül ez, mint probléma....

Mr. Bear 2016.10.28. 20:28:47

@fullerg: Írtam azt valahol, hogy a problémás szülő ki legyen tiltva? Meg kell vele értetni, hogy mik a viselkedési szabályok.

Az iskolába nem azért kell bejárnia a szülőnek, hogy istápolja az osztályik eljutni nem tudó, gyámoltalan gyerekét, hanem azért, hogy napi szinten tudjon együttműködni a tanár és a szülő. Ez most nagyon nem működik, a tanítók kizúdítják az osztálynyi gyereket, a szülők, miközben a csemetét várják, szorgalmasan gyártják a bolhából elefántot, mert nincs első kézből való információjuk, és a szerencsétlen tanár is háta közepére kívánja az őt egyszerre megrohamozó szülőket. Ha a gyerek akkor megy haza, amikor a szülő érte jön, akkor nincs roham, nincs tumultus, és mindenkire jut két mondatnyi idő. És béke lenne.

midnight coder 2016.10.28. 20:29:06

Ez a sok liberális szülő hogy fog majd csodálkozni, hogy a gyereke 20 év múlva nem fog tudni labdába rúgni a munkaerőpiacon a nem liberálisan nevelt kínai, indiai, stb gyerekekkel szemben, akik tanulni járnak az iskolába és nem a jogaikat gyakorolni.

M. Péter 2016.10.28. 20:29:38

@CyberPunK: Ugye azt érted, hogy az idézett törvényben a szülőktől való elválasztás állami gondozásba vételt, nevelőszülőkhöz adást és hasonlókat jelent?

Jakab.gipsz 2016.10.28. 20:30:22

Szülőknek az iskolában semmi keresni valójuk tanítási időben nincs.
Gumi csontot felesleges rágcsálni.
Egy gyermeket az élet nehézségeire készítünk fel, sohasem lesznek önállóak ha folyton minden féle szempontok szerint, minden félnótás elkezdi védelmezni, megóvni első sorban tőlük kell, a modernistáktól és az üresfejű fontoskodóktól.

2016.10.28. 21:44:18

Elég nagy felfordulás lenne ha a szülők csak úgy bemászkálnának, nem lehetne tanítani tőlük. A szülők túlságosan is nagy része nem csak buta, de még önérzetes, nagyképű is. Ha van valami gond azt el lehet normálisan intézni nem tanítási időben kell órákat zavarni.

Almandin 2016.10.28. 21:45:05

Sok lehetett a tolvaj szülő, ha ilyen szabályt hoztak. Mindenesetre túlzásnak tartom ezt én is. Amikor én voltam gyerek, még bejöhetettek a szülők, de ők se tébláboltak folyton bent. Kivéve egy-kettőt. Egyik osztálytársnőmnek állandóan bent sertepertélt az anyja, állítólag még ma sem függetlenedett tőle normálisan.

Bobby Newmark 2016.10.29. 08:34:07

@Almandin: Akkor talán mégsem túlzás?

Almandin 2016.10.30. 14:00:26

@Bobby Newmark: Általában az arany középút a jó.

látjátok feleim szümtükkel 2016.10.30. 14:01:03

@CyberPunK:

A portás nem mehet csak a kapuba. Ugyan is az alapfokú oktatásról szóló törvény feljogosítja az iskola igazgatóját ( lehet most a fenntartóját ), hogy az iskola rendjét szabályozza. Nos ez az iskola rendje. Akinek nem teccik, menjen a törvényalkotóhoz reklamálni.
Egyébként gondolom a munkahelyeden is van előírás arra, hogy oda ki, mikor és kivel mehet be. Az iskola is munkahely a tanároknak és a személyzetnek, sőt a gyereknek is. Meg kell tanulnia, hogy a világ nem az ő elvárásai mentén működik. Ne 50 évesen akard erre megtanítani, mert akkor már késő.

Bogyóbaba 2016.11.08. 12:28:22

Hát én most ledöbbentem! VÉGRE sikerült elérni, hogy a kislányom iskolájában ne lebzseljenek egész nap az unatkozó, műkörmös, cicabab anyukák, akiknek semmi más dolguk nincsen, csak az iskolában megtárgyalni az aktuális pletykákat. Szerintem meg az nem normális, hogy ezt évek alatt nem lehetett elérni. Könyörgöm, az iskola nem kávézó! Nekem reggelente annyi időm van, hogy gyorsan kirakom a gyereket, megvárom, amíg a kapun bement, és már ott sem vagyok. Mert dolgozom. Családunkban több pedagógus is van. Húgom szülés után nem ment vissza tanítani, mert a mostani rendszerrel ő nem tud azonosulni. Édesanyám elment nyugdíjba, amint tehette, pedig mindene a tanítás, és inkább magántanítványai vannak. Pont az ilyen hülyeségek miatt...
süti beállítások módosítása