Gyermekpszichológiáról érthetően

Deliága Éva gyermekpszichológus blogja

Deliága Éva gyermekpszichológus blogja

Flow kapcsolattartás

2019. április 01. - Deliága Éva pszichológus

Nincs még egy olyan vitatott terület a válás kapcsán, mint, hogy melyik szülő mikor legyen a gyerekkel. Vannak, akik természetesnek tekintik, hogy amint az egyik szülő elköltözik, vele meg is szakad szinte a gyerek kapcsolata. Belőlük lesznek a ’vasárnapi apukák’ (túlnyomó részt apukák kerülnek ebbe a helyzetbe). Máshol mértani pontossággal szelik ketté a gyermek idejét a szülők, pontosan kicentizve, hogy kinek mennyi idő jusson a gyerekkel.

Gyermekpszichológiai szempontból érdemes lenne áttekinteni a jó kapcsolattartás kialakításhoz szükséges szakmai támpontokat. Az első és legfontosabb ezek közül, hogy a kapcsolattartás kialakításakor a gyermek érdekét vegyék figyelembe. A második a következetes, kiszámítható rendszer létrehozása. A harmadik a bizonyos fokú flexibilitás, mely minden rendszer sajátja kell, hogy legyen. Fontos még beszélnünk a próba kapcsolattartási rendszerekről, és arról, hogy milyen egyéni szempontokat kell mérlegelni a kapcsolattartás kialakításakor, illetve, hogy milyen jelekre kell odafigyelnie a szülőnek, hogy gyermeke lelki egészségét fel tudja mérni a válás után.

Mi az a Flow kapcsolattartás, miért javaslom ezt?

Minden gyermek alapvető igénye, hogy a körülötte lévő dolgok kiismerhető rendben történjenek, és hogy ne veszítse el a számára fontos kötődési személyeket. A szülők sokszor nehezen látják át a gyermek nézőpontját és saját érdeküket vélik a gyermek érdekének. A pár tagjai igyekeznek egymástól eltávolodni, azonban ennek nem kell automatikusan az egyik fél gyermektől való eltávolodását is jelentenie. A szülőpárnak fel kell ismernie, hogy a gyermek érdekében napi szinten kell továbbra is kommunikálniuk, lehetőleg semleges, civilizált, egymást tisztelő hangvételben, hogy szülőpárként betöltendő, közösen vállalt feladatukat legalább a gyermek 18 éves koráig elláthassák.

A legmodernebb kutatások azt mutatják, hogy az apai stabil jelenlét a gyermek életében növeli az önkontrollt. Ez közvetlenül pozitívan hat a felelősségteljesebb felnőtt magatartásra és a káros szokások és deviáns magatartás elkerülésére, magasabb tanulmányi eredményhez vezetve. Összességében a magasabb önkontroll, -mely apai hatásnak köszönhető- segíti a gyermek életben való beválását. Ezek tehát olyan pozitív tényezők, melyek eléréséhez nem szabad kihagyni -válás után sem- a gyermek életéből az apát.

A mai társadalmi szemléletbe csak lassan tud begyűrűzni ez a fajta egyszerre régi és mégis modern pszichológiai tudás, így gyakran tapasztalom, hogy az apáknak bizonygatniuk kell, hogy miért is szeretnének gyermekeik hétköznapjainak aktív részesei maradni.

A rendszeresség, a struktúra: kiszámíthatóságot, így érzelmi biztonságot ad a gyermeknek, és tervezhetőbbé teszi a szülőpár életét is. A kisebb gyerekek térben, időben nehezen tájékozódnak, így számukra jó támpont lehet egy kapcsolattartási rendszer, melyhez alkalmazkodni tudnak. Bizonyos fokú rugalmasság azonban szükséges a szülők részéről, hiszen nem vár helyzetek mindig adódhatnak.

Minden családnak a saját egyedi megoldását kell megtalálni, azonban a szempontok áttekintésében segíthet egy szakember. Van, ahol az egy hét itt-egy hét ott tömbösített rendszer működik. Másik klasszikus láthatási forma az ’A’ héten egy hétköznap délután, ’B’ héten szombat-vasárnap. Ezek az alapok azonban igény szerint variálhatók. Van, ahol a szülők hosszabb hétvégében állapodtak meg, mely csütörtöktől hétfőig tart. Lehetséges a heti egy nap kapcsolattartást heti 2 nappá növelni (ott-alvással). Az 50-50%-os beosztás sem kell, hogy 7 napos tömbökben történjen, lehet 3-4 nap elosztásban is. Nincs egzakt szabály, mely kimondaná, hogy az egyik károsabb, vagy éppen jobb, mint a másik. Egyedi élethelyzetek, családok vannak, akiknek meg kell találniuk a saját megoldásukat, a gyerek igényeinek figyelembe vételével.

A Flow kapcsolattartás új fogalom, melyet arra a fajta kapcsolattartási rendre használok, ahol a szülők egyaránt, közel azonos mértékben részt vesznek a gyermek életében. Nincs pontos 50-50%-os eloszlás, inkább a minőségi együtt töltött időt próbálják arányosan elosztani. Ilyenkor, ha például a gyermek az édesanya lakhelyén él, és 7 év alatti, akkor a Flow kapcsolattartás arra utal, hogy az apa rendszeresen, naponta, két naponta jön: óvodába vagy iskolába viszi, több délután  egy héten érte megy, hétvégén (minden hétvégén egy napra, vagy kéthetente teljes hétvégére) magával viszi, ott-alvásra.

Határok, keretek, rendszer van, ettől még nem kell 3-masban (anya, apa, gyerek) hétvégéket együtt tölteni, vagy nem szükséges, hogy az apa minden este 10-ig az anya lakásában legyen, mintha el sem költözött volna. Flow kapcsolattartásnál előnyös, ha a szülők kapcsolata rendezett, egymással való viszonyuk egyértelmű.

Az ilyen rendszerben élő gyerekek esetében az a tapasztalat, hogy kevésbé sínylik meg a válást, kiegyensúlyozottabbak, nem érzik azt, hogy az egyik szülőt elvesztették, és szoros érzelmi viszonyban tudnak maradni mindkét szülőjükkel. Kevesebb stresszt jelent a válás, és a világba vetett bizalmuk sem sérül.

A Flow kapcsolattartási forma előnye, hogy nagyon hasonlít a megszokott családi élethez, ahol nem kell egyik szülőtől sem fájdalmasan, túl sok időre elszakadni a gyermeknek. Hátránya, hogy általában csak közös szülői felügyeleti jogot kérő, egymással együttműködni tudó szülőknél kivitelezhető. Azonban, ha minden szülőnek fontos a gyermeke lelki egészsége, és szeretnék megóvni őt a válás káros hatásaitól, megfontolható, hogy tesznek egy próbát ezzel a kapcsolattartási metódussal.

A kapcsolattartási rendszerek kialakításakor különben is javasolt, hogy az anya és az apa lehetőleg a bíróság bevonása nélkül állapodjon meg. Javasolt továbbá a kialakított trendszer 3 havonta történő kiértékelése, ahol megbeszélhetik a szülők, hogy mely részek működtek, és melyek okoztak nehézséget. A gyerekek változatos tünetekkel jelzik, ha a mesterségesen kialakított rendszerben nem érik jól magukat: romló teljesítmény, labilis hangulat, alvászavar, szétszórtság jelenhet meg.

Szeretné, ha az Ön gyermek a lehető legkisebb sérüléssel úszná meg a válást? A kulcs a szülők közi hatékony, semleges hangvételű kommunikáció, mely a gyermek érdekét szolgálja. Tájékozódjon a lehetséges kapcsolattartási formákról, hogy az Önök családja is megtalálhassa az Önöknek legideálisabb megoldást.

dad-bod.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://deliagaevagyermekpszichologus.blog.hu/api/trackback/id/tr6014731651

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása