Gyermekpszichológiáról érthetően

Deliága Éva gyermekpszichológus blogja

Deliága Éva gyermekpszichológus blogja

Mit okoz az alváshiány szülőknél?

2023. április 12. - Deliága Éva pszichológus

A túl kevés alvás, megszakított éjszakai alvás vagy tartós alvásmegvonás okán kialakuló krónikus alváshiányt senki sem önként választja. Kisgyereket nevelő szülők életének azonban gyakran része.

A tüneteket azért érdemes összeszedni, hogy lássa: nem megváltozott a személyisége, nem megbolondult, hanem mindezt az alvás hiánya okozza testében, elméjében, érzelemvilágában.

 • Memóriazavar: nem jutnak eszébe szavak. Elfelejti, hogy miért ment ki a konyhába. Lerak egy tárgyat félúton, aztán sokáig keresi. Feledékenyebb, mint valaha, amit nem ír fel, azt esélytelen megjegyeznie.
 • Nem koherens, nem logikus gondolkodás. Például az egyik percben tudja, hogy milyen nap van, majd egy másik nap napirendje szerint kezdi el intézni napját és később nem érti, miért nem vette észre a hibát.
 • Automatizmusok: koncentrált figyelmével gyakran nincs jelen amikor cselekszik. A gyerek szennyesét a hűtőbe rakja a szennyestartó helyett. A helyére rakja a vasalót, de nem tudja felidézni, hogy megtette-e.
 • Koncentráció zavar: nem tud figyelni, mintha nem fogna az agya. Képtelen olyan hatékonyan tanulni, ahogyan régebben tette.
 • Könnyen túlterhelődik: nem bírja a zajokat, vagy, ha két vagy több dolog történik egyszerre.
 • Kedvtelenség: minden vágyat, kedvet, motivációt, érdeklődést felülír az alvás vágya.
 • Ingerlékenység: „Ne szóljatok hozzám!”-hangulat. Lobbanékonyság.
 • Agresszió: konkrét düh feltolulása, melyet legszívesebben kiadna magából. Könnyen felcsattan, kiabál, legszívesebben törne-zúzna.
 • Szenzitivitás: fokozott érzékenység. Könnyebben megbántódik, mindent magára vesz, hamarabb elbizonytalanodik.
 • Kudarctűrő képesség csökkenése: nincs ereje és kitartása energiát tenni valamibe. Könnyen frusztrálódik, befeszül, ha valami nem az elképzelései szerint alakul.
 • Alacsonyabb teljesítőképesség: érezheti úgy, hogy képtelen végig csinálni a napot, 4-5 óra ébrenléttől rettenetesen elfárad.
 • Döntési hibák: túlságosan kockázat kerülővé válik, így képtelen elhatározásra jutni, vagy nem képes felmérni meggondolatlanul hozott döntésének -egyébként kiszámítható, várható- következményét.
 • Szorongás felerősödése: rémeket lát, túlaggódik, ott is veszélyt érez, ahol nincs is.
 • Alvászavar: mikor lenne lehetősége aludni, akkor sem tud. Álmatlanul forgolódik, hajnalban felébred és nem tud visszaaludni.

A hetekig, hónapokig vagy évekig tartó, az igényszintnél kevesebb, megszakításokkal történő, nem saját ritmusban zajló alvás okozhat ilyen tüneteket. Amennyiben Ön három vagy több tünetet tartósan (több, mint 2 hete) tapasztal önmagán: az Ön jelenlegi alvásminősége nem szolgálja testi és pszichés egészségét.

A felnőtt szükségletek egymásra épülő hierarchikus rendben képzelhetőek el, ahol legalul vannak az alapvető szükségletek: a biztonságra, meleg helyre, ételre, italra, alvásra való igény. Ha ezek közül bármelyik alapvető szükségletünk nem teljesül, nem tudunk továbblépni a következő szintre, ahol már az intellektuális teljesítmény, a fejlődés, az önmegvalósítás vágya is megjelenhetne. Az alvás az alapja a regenerálódásnak, tanulásnak, és annak, hogy erőt tudjon meríteni egy újabb naphoz. Sajnos az alvás hiánya nagyon megbosszulja magát, mert hosszú időre van szükség ahhoz, hogy a szétzilálódott testi-kognitív és érzelmi funkciók rendbe jöjjenek.

Ne hibáztassa magát, ha akár a munkahelyén, akár szülői működése során úgy érzi: nem önmaga, kifordult önmagából! Mindezért okolható az alváshiány.

Tegyen meg minden szükséges változtatást (a gyerek napirendje, alvási helyszínek, pozíciók, szokások megváltoztatása) ahhoz, hogy több napon keresztül egybefüggően, a saját ritmusában át tudja aludni az éjszakát, ez életmentő lehet!

mombrain.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://deliagaevagyermekpszichologus.blog.hu/api/trackback/id/tr10018100772

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása